mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
20 Luty

Pączusie ->bez mleka ->bez glutenu ->bez drożdży

Pączki dla tych którzy z wynikłej sytuacji zdrowotnej albo po prostu z wyboru nie jedzą produktów z glutenem, z drożdżami i z mlekiem. Smacznego :)

Składniki:

wychodzi około 40 pączków wielkości jajka

200 g mąki jaglanej

80 g mąki z nasion amarantusa

70 g skrobi ziemniaczanej

50 g mąki kukurydzianej

2 jajko- nie bezpośrednio z lodówki (temp.pokojowa)

200 ml mleka roślinnego - użyłam ryżowego bez cukru

40 g masła (albo klarujemy sami albo używamy masło klarowane - należy je rozpuścić)

4 łyżki ksylitolu - mielimy na puder

1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

esencja waniliowa/ olejek waniliowy lub po prostu ziarenka wanilii

olej do smażenia - rzepakowy

marmolada, konfitura do nadziewania albo bez nadzienia (też smaczne :) )

Sposób wykonania:

-> Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. 

-> Jajka ubijamy, dodajemy do nich rozpuszczone masło wymieszane z mlekiem. Część mleka odlewamy, mocno podgrzewamy żeby było gorące (odbieramy 1/4 szklanki), wsypujemy żelatynę i intensywnie mieszamy do czasu jej rozpuszczenia.

-> Mokre składniki wlewamy do suchych składników, mieszamy drewnianą łyżką, jeśli ciasto wymaga dodania mąki to należy dodać 1-2 łyżeczki np. mąki jaglanej. Ciasto w naczyniu przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na 15 minut.

-> Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można troszkę większe ale nie dużo)

-> Smażymy w rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Przed wrzuceniem konieczne zrobienie próby temperatury oleju poprzez wrzucenie kawałka ciasta- jak wypłynie to znaczy że tłuszcz do smażenia jest gotowy i można smażyc pączki

-> Po usmażeniu nadziewamy lub nie ale napewno należy pączki położyć na ręcznik papierowy i od góry też przykryć ręcznikiem papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu

czasprzygotowania i smażenia -> w sumie-> 1 godzina

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ