Składniki:
wychodzi około 40 pączków wielkości jajka
200 g mąki jaglanej
80 g mąki z nasion amarantusa
70 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
2 jajko- nie bezpośrednio z lodówki (temp.pokojowa)
200 ml mleka roślinnego - użyłam ryżowego bez cukru
40 g masła (albo klarujemy sami albo używamy masło klarowane - należy je rozpuścić)
4 łyżki ksylitolu - mielimy na puder
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
esencja waniliowa/ olejek waniliowy lub po prostu ziarenka wanilii
olej do smażenia - rzepakowy
marmolada, konfitura do nadziewania albo bez nadzienia (też smaczne :) )
Sposób wykonania:
-> Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu.
-> Jajka ubijamy, dodajemy do nich rozpuszczone masło wymieszane z mlekiem. Część mleka odlewamy, mocno podgrzewamy żeby było gorące (odbieramy 1/4 szklanki), wsypujemy żelatynę i intensywnie mieszamy do czasu jej rozpuszczenia.
-> Mokre składniki wlewamy do suchych składników, mieszamy drewnianą łyżką, jeśli ciasto wymaga dodania mąki to należy dodać 1-2 łyżeczki np. mąki jaglanej. Ciasto w naczyniu przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na 15 minut.
-> Z przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (można troszkę większe ale nie dużo)
-> Smażymy w rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Przed wrzuceniem konieczne zrobienie próby temperatury oleju poprzez wrzucenie kawałka ciasta- jak wypłynie to znaczy że tłuszcz do smażenia jest gotowy i można smażyc pączki
-> Po usmażeniu nadziewamy lub nie ale napewno należy pączki położyć na ręcznik papierowy i od góry też przykryć ręcznikiem papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
czasprzygotowania i smażenia -> w sumie-> 1 godzina
Smacznego :)
Twój komentarz