mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
09 Luty

Bezglutenowe muffinki

Smaczne i dla każdego :)

składniki:

2 średnie banany

½ szkl. oleju rzepakowego

2 jajka

1/2 szkl. mąki z nasion amarantusa

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

migdały do dekoracji

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.

W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, wymieszać.

W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąki, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana a następnie drugą połowę suchych składników, wymieszać. Nakładać do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę udekoruj migdałami (np. po 2 sztuki jak na zdjeciu, po 3 zawsze efektywniej wygląda - u mnie tylko tyle bo chłopaki wyjadły :) ). Piec około 20 minut w 190 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 18 minut

Przepis na 12 muffinek

Czas wykonania: około 20 min

Czas pieczenia: około 20 min

Polecam - z doświadczenia - nastawić piekarnik na 20 minut i w tych 20 minutach przygotować muffinki. Jest to wykonalne bo sama tak robię. Wiem że mam 20 minut i wyrabiam się :) Powodzenia !!! :)

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ