składniki:
2 średnie banany
½ szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 szkl. mąki z nasion amarantusa
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
migdały do dekoracji
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.
W jednej misce przygotować mokre składniki. Do miski wbić jajka i roztrzepać, wlać olej, wymieszać.
W drugiej misce przygotować suche składniki. Wsypać mąki, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo połowę suchych składników i powoli mieszać. Kolejno dodać rozgniecionego banana a następnie drugą połowę suchych składników, wymieszać. Nakładać do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę udekoruj migdałami (np. po 2 sztuki jak na zdjeciu, po 3 zawsze efektywniej wygląda - u mnie tylko tyle bo chłopaki wyjadły :) ). Piec około 20 minut w 190 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu) - ja piekę 18 minut
Przepis na 12 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Polecam - z doświadczenia - nastawić piekarnik na 20 minut i w tych 20 minutach przygotować muffinki. Jest to wykonalne bo sama tak robię. Wiem że mam 20 minut i wyrabiam się :) Powodzenia !!! :)
Smacznego :)
Twój komentarz