składniki:
- makaron ryżowy - 1 opakowanie
- szpinak mrożony rozdrobniony - 1 paczka
- mleczko kokosowe - 1 puszka
- olej kokosowy - 1/2 łyżeczki
- nasiona/pestki do dekoracji
wykonanie:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.
Na patelni rozpuść olej, wrzuć zamrożóny szpinak - duś pod przykryciem aż szpinak rozmrozi się i zmięknie, w razie konieczności podlej wodą, lekko posól do smaku. Kiedy szpinak jest już miękki wlej mleko kokosowe i zamieszaj, podduś jeszcze wszystko razem 2-3 min i wyłącz.
Nasiona/pestki wrzuć na patelnię teflonową bez tłuszczu i lekko upraż dla lepszego smaku.
Ugotowany zimny makaron dodaj do szpinaku, wymieszaj wszystko razem dokładnie żeby makaron obtoczył się szpinakiem. Przełuż na talerz i udekoruj uprażonymi pestkami/nasionami - użyłam słonecznika i dyni, można spróbować z sezamem.
czas wykonania 30min
porcja dla 4 dorosłych osób
Smacznego :)
ps. w razie pytania napisz... olga.kapinos@dobrydietetyk.pl
Twój komentarz