mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
01 Marz

Makaron ryżowy ze szpinakiem w mleczku kokosowym

Bezglutenowo i bezmlecznie !!!

Przepis powstał przez przypadek kiedy nie miałam co robić z mleczkiem kokosowym... warto eksperymentować :)

Danie pyszne - polecam ! :)

składniki:

- makaron ryżowy - 1 opakowanie

- szpinak mrożony rozdrobniony - 1 paczka

- mleczko kokosowe - 1 puszka

- olej kokosowy - 1/2 łyżeczki

- nasiona/pestki do dekoracji

wykonanie:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelej zimną wodą.

Na patelni rozpuść olej, wrzuć zamrożóny szpinak - duś pod przykryciem aż szpinak rozmrozi się i zmięknie, w razie konieczności podlej wodą, lekko posól do smaku. Kiedy szpinak jest już miękki wlej mleko kokosowe i zamieszaj, podduś jeszcze wszystko razem 2-3 min i wyłącz.

Nasiona/pestki wrzuć na patelnię teflonową bez tłuszczu i lekko upraż dla lepszego smaku.

Ugotowany zimny makaron dodaj do szpinaku, wymieszaj wszystko razem dokładnie żeby makaron obtoczył się szpinakiem. Przełuż na talerz i udekoruj uprażonymi pestkami/nasionami - użyłam słonecznika i dyni, można spróbować z sezamem.

czas wykonania 30min

porcja dla 4 dorosłych osób

Smacznego :)

 

ps. w razie pytania napisz... olga.kapinos@dobrydietetyk.pl

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ