mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
16 Marz

Placuszki owsiano-bananowe

Z dojrzałych bananów i płatków owsianych, które zwykle mamy w domu - prosty posiłek do wykonania dla każdego :)

składniki:

3 jajka

3 garście płatków owsianych górskich

1 średni banan

olej rzepakowy

syrop z agawy do lekkiego polania gotowego placka

ręcznik papierowy

wykonanie:

-> płatki owsiane zalać gorącą wodą ale tylko polewając je żeby część z nich była polana wodą, dosłownie 3/4 szklanki, mieszamy i pozostawiamy aż one zmiękną (nie możemy wszystkich płatków zalać wodą bo zrobi nam się "ciapa") i wystygną

-> jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ostygniętych płatków i mieszamy

-> banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do pozostałych składników

-> wszystkie składniki mieszamy razem (gdyby masa była za rzadka to dodajemy płatków owsianych jeśli za gęsta dodajemy jajko)  i nakładamy małymi porcjami na rozgrzany na patelni olej formując placuszki

-> smażymy około 20 sekund z każdej strony

-> następnie przekładamy z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, drugi kawałek papierowego ręcznika nakłądamy na górę i przyklepujemy celem odsączenia nadmiaru oleju

-> do dekoracji i nadania innego smaku można placuszki polać syropem klonowym, syropem z agawy lub posypać lekko cukrem pudrem, placuszki bardzo dobrze smakują same bez żadnej dekoracji - polecam ! :)

Życzę smacznego :)

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ