składniki:
3 jajka
3 garście płatków owsianych górskich
1 średni banan
olej rzepakowy
syrop z agawy do lekkiego polania gotowego placka
ręcznik papierowy
wykonanie:
-> płatki owsiane zalać gorącą wodą ale tylko polewając je żeby część z nich była polana wodą, dosłownie 3/4 szklanki, mieszamy i pozostawiamy aż one zmiękną (nie możemy wszystkich płatków zalać wodą bo zrobi nam się "ciapa") i wystygną
-> jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do ostygniętych płatków i mieszamy
-> banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do pozostałych składników
-> wszystkie składniki mieszamy razem (gdyby masa była za rzadka to dodajemy płatków owsianych jeśli za gęsta dodajemy jajko) i nakładamy małymi porcjami na rozgrzany na patelni olej formując placuszki
-> smażymy około 20 sekund z każdej strony
-> następnie przekładamy z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, drugi kawałek papierowego ręcznika nakłądamy na górę i przyklepujemy celem odsączenia nadmiaru oleju
-> do dekoracji i nadania innego smaku można placuszki polać syropem klonowym, syropem z agawy lub posypać lekko cukrem pudrem, placuszki bardzo dobrze smakują same bez żadnej dekoracji - polecam ! :)
Życzę smacznego :)
Twój komentarz