składniki:
2 średnie banany
½ szkl. oleju rzepakowego
2 średnie jajka
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (chociaż użyta mąka może być dowolna)
1/4 szkl. zmielonych pestek dyni (jako źródło cynku wspomagającego odporność)
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
orzechy nerkowca/migdały/słonecznik do dekoracji
wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę.
W jednym pojemniku przygotować mokre składniki. Wbić jajka i roztrzepać ręcznie trzepaczką albo mikserem, wlać olej a następnie wymieszać.
W drugim pojemniku przygotować suche składniki. Wsypać mąkę i zmielone pestki dyni, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo, najpierw połowę suchych składników i wymieszać. Kolejno dodać rozgniecione banany a następnie drugą połowę suchych składników i wymieszać. Ciasto wykłądać do specjalnej blachy do muffinek wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami.
Każdą muffinkę dekorujemy według uznania :)
Muffinki należy piec około 20 minut w 190 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu)
Przepis jest na 12 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Życzę miłej, rodzinnej zabawy i smacznego :)
ps. takie muffinki warto przygotować na nadchodzące Święta Wielkanocne :) idealne do koszyczka :)
2 komentarze
Bardzo proszę powiedzieć ile kcal mają mufinki i ile można ich zjeść na posiłek będę bardzo wdzięczny:)
1 muffinka z tego przepisu to około 250kcal :) Jeśli chce Pan/Pani muffinki potraktować jako drugie śniadanie lub podwieczorek to 2 sztuki powinny być w porządku. Oczywiście wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego bo jeśli ma Pan/Pani aktywny dzień/intensywną pracę to nawet 3 sztuki byłyby wskazane. Pozdrawiam serdecznie :)