Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki drożdży (50g)
2 jajka
2 łyżki ksylitolu (lub 1 łyżka cukru)
3/4 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego- napój ryżowy)
3 łyżki masła (można klarowane ale można zwykłe masło)
szczypta soli
+ewentualnie jajko do posmarowania ciasta
kruszonka:
3 łyżeczki masła
1 łyżka ksylitolu (lub cukru - kto co woli) + ok. 1/3 szkl. mąki (nalezy dobrać indywidualnie żeby ugniotła się kruszonka)
Wykonanie:
- 1/2 porcji mleka podgrzać żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże, odrobinę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15-20 min.
- masło stopić w mleku które zostało i zostawić do przestudzenia
- podczas wyrastania drożdży ubić całe jajka z pozostałymi łyżkami cukru (lub ksylitolu)
- mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto - jeśłi będzie zbyt luźne dodać mąki jeśli zbyt twarde dodać ciepłego mleka (nie przejmować się konsystencją i tym że się klei i tak wyrośnie). Podzielić na 3 części, rozwałkować w rękach na dłuższe kawałki-rulony grubości dwóch kciuków :) złapać wszystkie 3 kawałki od góry (skleić razem) i zapleść warkocz, ułożyć na papierze do pieczenia i docelowej blaszce, w której będzie pieczona drożdżówka. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż zwiększy swoją objętość (ja wkładam do piekarnika o temp.około 40-50 stopni C na około 15 min, potem wyciągam ciasto i zwiększam temperaturę piekarnika na 180 stopni C i czekam aż się nagrzeje)
- można już zrobić kruszonkę: masło połączyć z cukrem (ksylitolem), dodać mąkę i ugniatać aż zrobią się grudki (duże, małe, różne)
- wyrośnięte ciasto pomarować lekko rozbitym jajkiem i oprószyć kruszonką
- do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) włożyć blachę z ciastem i piec około 20-25min aż lekko zrumienieje powierzchnia kruszonki
Smacznego :)
Twój komentarz