składniki dla 6 osób po 2 gałki:
- 2 średnie żółte banany
- 200g truskawek świeżych lub mrożonych
- 200g mrożonych wiśni
- 1 większe dojrzałe/miękkie awokado
- 2 łyżki ksylitolu (lub cukier albo miód)
- borówki do dekoracji
wykonanie:
- do wyższego naczynia wrzucić banany, truskawki, wiśnie (nie odmrażamy), awokado i ksylitol
- wszystkie wymienione składniki miksujemy na gładką masę i przelewamy od razu do pojemnika(najlepiej żeby był szeroki i dość niski, wysokości około 5 cm - zdjęcie, wtedy lody zamrożą się i nie będą miękkie; im wyższy pojemnik tym dłużej będziemy mrozić no chyba że będzie wysoki ale wąski)
- zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny(jeśli potrzymamy za długo to będa za twarde - jak kupiony, mrożony sorbet)
Smacznego :)
Twój komentarz