składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1/2 małej papryki czerwonej
- 1 ogórek kiszony
- 1/2 wiązki szparagów
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- olej rzepakowy
wykonanie:
->warzywa myjemy, ze szparagów zostawiamy górne części (1/3 szparaga), bakłażana kroimy wzdłuż na pół i na długie plastry, mięso kroimy na cieńsze plastry a potem rozbijamy tłuczkiem, paprykę kroimy w cienkie paski (zdjęcia)
-> plastry bakłażana oprószamy solą, kładziemy rozbitą pierś z kurczaka, nakładamy 2-3 sztuki szparagów, 1-2 paski papryki, 1 pasek ogórka, zawijamy i wtykamy po 2 wykałaczki na każdego zawijańca żeby się trzymało, resztę papryki i bakłażana kroimy w kostkę
-> do garnka wlewamy olej, sypiemy paprykę wędzoną i lekko solimy, mieszamy i podgrzewamy, wkładamy zawinięte bakłażany i obracamy aż namokną papryką, każdy musi być obmoczony, zalewamy wodą tak do połowy wysokości zawiniętego bakłażana, dorzucamy resztę warzyw pokrojonych w kostkę i dusimy aż mięso zmięknie (około 40min)
-> zawinięte bakłażany można podawać z ryżem, kaszą lub młodymi ziemniakami i dowolną surówką np. cwikłą
Smacznego :)
Twój komentarz