mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
04 Maj

Drugie danie od podstaw -> DLA POCZĄTKUJĄCYCH !

Pieczone mięso z indyka, ryż i duszone warzywa -> od 1 do 101 lat :)

składniki:

  • udziec z indyka 1 sztuka
  • przyprawy: kurkuma, papryka czerwona, sól, lubczyk
  • ryż basmati 2 woreczki
  • warzywa mrożone: marcheweczki mini 1/2 opakowania i brokuł 1 opakowanie
  • mąka jaglana 1 łyżka
  • sezam i koperek do warzyw po 1 łyżce
  • olej rzepakowy 2 łyżki + 1 łyżka
  • woda 2 szklanki

wykonanie:

  1. udziec z indyka umyć w zimnej wodzie, oszuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawy wymieszać z olejem (proporcje dowolne ale na duży udziec należy dać 1 łyżeczkę soli + 1/2 łyżeczki kurkumy + 1/2 łyżeczki papryki czerwonej + suszony lubczyk 2 łyżeczki - lubczyk należy w rękach dodatkowo rozetzreć i wrzucić do oleju), wymieszane przyprawy wetrzeć w udziec, dobrze natrzeć w miarę możliwości pod skórą której jeść nie będziemy :) podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (naczynie jake wykorystamy do pieczenia mięsa przykrywamy folią aluminiową lub wykorzystujemy pojemnik z pokrywką) na około 2 godziny, kontrolujemy piecxenie, jeśli pod mięsem nie zniknie (wyparuje) woda to należy dolać min 1 szklankę
  2. podczas pieczenia udźca gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie i przygotowujemy warzywa
  3. warzywa wrzucamy na rozgrzany olej w głebokiej patelni, lekko solimy i dusimy pod przykryciem aż się rozmrożą, kiedy już sa o konsystencji miękkiej ale nie rozgotowanej (bardziej al dente) dodajemy sezam i koperek, mieszamy i wyłączamy palnik, zostawiamy pod przykryciem i czekamy na upieczonego udźca
  4. kiedy wszystkie składniki już są gotowe pozostaje tylko upragniony przez wielu sosik :) dla niektórych obiad bez sosu nie istnieje ...więc szykujemy ...
  5. do zrobienia sosu wykorzystujemy to co zostało z pieczenia udźca, czyli wyciągamy mięso z naczynia a powstały płyn (wywar) odlewamy do garnka, zagotowujemy a do momentu zagotowania przygotowujemy mąkę z wodą (1 łyżka na 1/2 szklanki wody), kiedy wywar zagotuje się wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż zgęstnieje i tak powstał sos
  6. na talerzu układamy ryż, porcję mięsa i warzywa, dekorujemy niewielką ilością sosu

dla ilu osób to danie?

danie z podanych składników wystarczy dla 3 dorosłych osób i 3 dzieci, ryż i warzywa wykorzytujemy w całości a udziec z indyka wystarcza na dwa obiady

kaloryczność porcji ze zdjęcia to około 400kcal

Smacznego :)

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ