mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
01 Czerw

Drożdżowa zawijanka z jagodowym nadzieniem

Pyszna i pulchna !

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 650
1/3 kostki drożdży (30g)
1 jajko
3 łyżki ksylitolu (lub 1,5 łyżki cukru)
3/4 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego- napój ryżowy)
3 łyżki masła (można klarowane ale można zwykłe masło)

jagodowy dżem (można inna ale musi być gęsty)
szczypta soli
+ewentualnie jajko do posmarowania ciasta

kruszonka:
2 łyżeczki masła
1 łyżka ksylitolu (lub cukru - kto co woli) + ok. 1/4 szkl. mąki (nalezy dobrać indywidualnie żeby ugniotła się kruszonka)

Wykonanie:

  • 1/2 porcji mleka podgrzać żeby było lekko ciepłe, dodać drożdże, odrobinę cukru i 1 płaską łyżeczkę mąki, wymieszać do rozpuszczenia drożdży, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15-20 min.
  • masło stopić w mleku które zostało i zostawić do przestudzenia
  • podczas wyrastania drożdży ubić całe jajka z pozostałymi łyżkami cukru (lub ksylitolu)
  • mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajko i mleko z masłem i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto - jeśli będzie zbyt luźne dodać mąki jeśli zbyt zbite dodać ciepłego mleka (nie przejmować się konsystencją i tym że się np.klei i tak wyrośnie).
  • Wyrobione ciasto rozłożyć palcami tak żeby zrobić prostokąt, posmarować jagodowym dżemem (można innym ale musi być gęsty) i zwinąć dość ciasno w rulon, umieścić na papierze do pieczenia i w foremce dość wąskiej albo na blasze ale podeprzeć boki żeby drożdżówka się nie rozjechała podczas pieczenia.
  •  pozostawić w ciepłym miejscu, aż zwiększy swoją objętość (ja wkładam do piekarnika o temp.około 40-50 stopni C na około 15 min, potem wyciągam ciasto i zwiększam temperaturę piekarnika na 180 stopni C i czekam aż się nagrzeje)
  • można już zrobić kruszonkę: masło połączyć z cukrem (ksylitolem), dodać mąkę i ugniatać aż zrobią się grudki (duże, małe, różne)
  • wyrośniętą zawijankę posmarować lekko rozbitym jajkiem i oprószyć kruszonką
  • do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra/dół) włożyć blachę z ciastem i piec około 20-25min aż lekko zrumienieje powierzchnia kruszonki

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ