składniki:
- 150g mąki jaglanej
- 2 jaja
- 50ml oleju rzepakowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
- ziarenka wanilii z 1 laseczki wanilii (można użyć olejku waniliowego albo pominąć ten składnik)
- szczypta soli
przygotowanie:
- białka oddzielić od żółtka
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z solą
- do mleka dodać żółtko i ziarenka wanilii, zmiksować, dodać suche składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, zmiksować, odstawić na 20min
- białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie drewnianą łyżką z odstanym ciastem -> to nadaje kruchości gofrom :)
wykonanie:
- ciasto wylać na gofrownicę i upiec gofry, udekorować według uznania, ja posypłam część gofrów stewią zamiast cukru a część gofrów została udekorowana mieszanką jogurtu kokosowego bezcukrowego z malinami i ksylitolem
Smacznego :) :) :)
Twój komentarz