składniki:
-bakłażan
-ser ricotta
-oliwa z oliwek
-sól
-bazylia lub szczypiorek
wykonanie:
1. Bakłażana umyć, osuszyć, oderwać ogonek, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, każdy plaster obsypac solą, zostawić aż bakłażan puści wodę
2. Kiedy bedą już widoczne kropelki wody na posolonych plastrach bakłażana należy ręcznikem papierowym osuszyć powierzchnię bakłażana
3. Tak osuszone plastry posmarować lekko oliwą i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową
4. Grillować z obu stron aż pojawią się zarumienione paski (odciśnięte od grilla)
5. W tym czasie rozgnieść ser I wymieszać ze świeżą bazylią (listkami porwanymi w rękach) albo z drobno posiekanym szczypiorkiem, dodać też odrobinę oliwy żeby rozluźnić konsystencję sera, można dodać jogurt naturalny zamiast oliwy, lekko posolić
6. Ugrillowane plastry bakłażana lekko przestudzić I posmarować przygotowanym serem a następnie zwinąć jak naleśnika I gotowe
7. Zawsze można przygotować dip do tak przyżądzonego bakłażana np sos tzatziki albo poprostu jogurt wymieszany z chrzanem lub czosnkiem, można też maczać w hummusie :) do wyboru
Smacznego :)
230 kcal - 1 porcja :)
Twój komentarz