mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
12 Sier

Dla wielbicieli bakłażana

Bakłażam ze względu na ciemną skórkę jest doskonałym źródłem substancji antyoksydacyjnych.

składniki:

-bakłażan

-ser ricotta

-oliwa z oliwek

-sól

-bazylia lub szczypiorek

 

wykonanie:

1. Bakłażana umyć, osuszyć, oderwać ogonek, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, każdy plaster obsypac solą, zostawić aż bakłażan puści wodę

2. Kiedy bedą już widoczne kropelki wody na posolonych plastrach bakłażana należy ręcznikem papierowym osuszyć powierzchnię bakłażana

3. Tak osuszone plastry posmarować lekko oliwą i wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową

4. Grillować z obu stron aż pojawią się zarumienione paski (odciśnięte od grilla)

5. W tym czasie rozgnieść ser I wymieszać ze świeżą bazylią (listkami porwanymi w rękach) albo z drobno posiekanym szczypiorkiem, dodać też odrobinę oliwy żeby rozluźnić konsystencję sera, można dodać jogurt naturalny zamiast oliwy, lekko posolić

6. Ugrillowane plastry bakłażana lekko przestudzić I posmarować przygotowanym serem a następnie zwinąć jak naleśnika I gotowe

7. Zawsze można przygotować dip do tak przyżądzonego bakłażana np sos tzatziki albo poprostu jogurt wymieszany z chrzanem lub czosnkiem, można też maczać w hummusie :) do wyboru

 

Smacznego :)

230 kcal - 1 porcja :)

 
Bakłażan
 
120 g
pół sztuki
20 kcal
 
Chrzan
 
10 g
1 łyżeczka
4 kcal
 
Jogurt naturalny
 
50 g
2 łyżki
30 kcal
 
Koper
 
4 g
1 łyżeczka
1 kcal
Ogórek
 
25 g
pół małej sztuki
2 kcal
Oliwa z oliwek
 
10 g
2 łyżeczki
88 kcal
Przyprawa bazylia
 
1.5 g
pół łyżeczki
3 kcal
 
Ricotta
 
60 g
3 łyżka
83 kcal
 
Sól
 
0.25 g
1 szczypta
- kcal

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ