składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych (można użyć zwykłych)
- 6 łyżek mleka (może być roślinne)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżka oleju (może być rzepakowy)
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ksylitolu (można użyć zwykłego cukru)
wykonanie:
- wszystkie składniki razem połączyć, ugnieść rękami, poczekać aż zmiękną płatki owsiane a następnie formować małe kuleczki, które po rozłożeniu na płasko będą ciasteczkami wielkości żółtka jaja :) (takie rozgniatanie może być świetną zabawą dla maluszka -> 2-3 latka :)
- gotowe ciasteczka pieczemy około 12-13min w piekarniku nagrzanym (góra-dół bez termoobiegu) do 180 stopni C
Smacznego :)
ps. jeśli dla kogoś ciasteczka okażą się zbyt chrupkie można je zjeść zamoczone w mleku :)
Twój komentarz