mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
28 Sier

Ciasteczka bezglutenowe - chrupkie i na raz

Ciasteczka, które można zabrać do szkoły/do pracy jako drugi posiłek/przekąskę albo zjeść w domu jako podwieczorek ze szklanką mleka.

składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych (można użyć zwykłych)
  • 6 łyżek mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju (może być rzepakowy)
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ksylitolu (można użyć zwykłego cukru)

wykonanie:

  • wszystkie składniki razem połączyć, ugnieść rękami, poczekać aż zmiękną płatki owsiane a następnie formować małe kuleczki, które po rozłożeniu na płasko będą ciasteczkami wielkości żółtka jaja :) (takie rozgniatanie może być świetną zabawą dla maluszka -> 2-3 latka :)
  • gotowe ciasteczka pieczemy około 12-13min w piekarniku nagrzanym (góra-dół bez termoobiegu) do 180 stopni C

Smacznego :)

ps. jeśli dla kogoś ciasteczka okażą się zbyt chrupkie można je zjeść zamoczone w mleku :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ