składniki:
- 250g makron świderki (fusilli) z ciecierzycy (może być makaron świderki z innej mąki)
- 150g szynka drobiowa (może być dowolna)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnki
- 1 łyżka olej rzepakowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki bananowej (można użyć dowolnej mąki np. pszennej)
- 2 szkl.mleka ja użyam ryżowego ale można użyć zwykego mleka krowiego np.1,5%
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
wykonanie:
- makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (al dente)
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć leciutko na rozgrzanym oleju, dorzucić pokrojony drobno czosnek, zamieszać i wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę, lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem według uznania
- makaron połączyć z pozostałymi składnikami
- w osobnym garnku roztopić masło, dorzucić mąkę, zamieszać trzepaczką dla połączenia masła z mąką i poczekać chwilkę żeby mąka połączyła się z masłem i lekko zrumieniła. Posolić do smaku i dodać gałki muszkatołowej. Nstępnie wlać mleko i mieszać aż lekko zgestnieje.
- przygotowaną mieszankę makaronu rozdzielić na 3 porcje i od razu polac sosem beszamelowym
- natka pietruszki do dekoracji
składniki na 3 porcje ale można zrobić z tego 2, zależy kto ile zje :)
Smacznego :)
Twój komentarz