mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
30 Wrze

Makaron świderki w sosie beszamelowym

Pomysł na obiad lub kolację :) Mega szybkie danie :)

#bezglutenowo #bezmlecznie

składniki:

  • 250g makron świderki (fusilli) z ciecierzycy (może być makaron świderki z innej mąki)
  • 150g szynka drobiowa (może być dowolna)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 łyżka olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki bananowej (można użyć dowolnej mąki np. pszennej)
  • 2 szkl.mleka ja użyam ryżowego ale można użyć zwykego mleka krowiego np.1,5%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie:

  • makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (al dente)
  • cebulę drobno pokroić i podsmażyć leciutko na rozgrzanym oleju, dorzucić pokrojony drobno czosnek, zamieszać i wrzucić szynkę pokrojoną w kostkę, lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem według uznania
  • makaron połączyć z pozostałymi składnikami
  • w osobnym garnku roztopić masło, dorzucić mąkę, zamieszać trzepaczką dla połączenia masła z mąką i poczekać chwilkę żeby mąka połączyła się z masłem i lekko zrumieniła. Posolić do smaku i dodać gałki muszkatołowej. Nstępnie wlać mleko i mieszać aż lekko zgestnieje.
  • przygotowaną mieszankę makaronu rozdzielić na 3 porcje i od razu polac sosem beszamelowym
  • natka pietruszki do dekoracji

składniki na 3 porcje ale można zrobić z tego 2, zależy kto ile zje :)

Smacznego :)

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ