mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
13 Paź

Zupa jarzynowa z soczewicą

różnorodność błonnikowa ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania jelit -> sprawdź przepis?

składniki:

Brukselki 3 sztuki (51 g) 14 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Kminek ziarenka 1 g (1 g) 4 kcal
Koper pół łyżeczki (2 g) -
Masło 2 i pół łyżeczki (12,5 g) 92 kcal
Mleko owsiane 5 łyżek (50 g) 23 kcal
Przyprawa kumin 1 g (1 g) 3 kcal
Soczewica nasiona 2 łyżki (30 g) 98 kcal
Sól 2 szczypty (0,5 g) -
Warzywa wiosenne mrożone 100 g (100 g) 30 kcal
Woda 2 szklanki (440 g) -
Ziemniaki 1 mała sztuka (50 g) 30 kcal

Przepis:
Wodę wlać do garnka (można w termomixie), dodać opłukaną soczewicę, podgotować do miękkości (około 30min), zblendować. Dodać warzywa (można mrożonki) i pokrojonego ziemniaka, dodać przyprawy, podgotować około 20min do konsystencji al dente około 20min. Na koniec dodać masło i mleko, zamieszać, poczekać aż wszystko się połączy. Odczekać około 5-8min, przełożyć na talerz, udekorować koperkiem.

Smacznego ?

Energia 301 kcal
Węglowodany 41 g
Białko 14 g
Tłuszcze 13 g

Błonnik pokarmowy 10 g
Indeks glikemiczny 28.8
Ładunek glikemiczny 11.9

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ