Składniki na 1 porcję około 440kcal:
Jabłko 1 duża sztuka (300 g) 101 kcal
Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Imbir tarty 1 łyżeczka (3 g) 2 kcal
Goździki 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Miód 1 łyżeczka (12 g) 39 kcal
Jogurt naturalny 1 mały kubek (150 g) 90 kcal
Orzechy włoskie 1 garść (30 g) 194 kcal
Sposób przygotowania:
Jabłko umyć, następnie odciąć górną cześć w taki
sposób by mogła spełnić rolę daszka. Środek jabłka
wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
W naczyniu połączyć przyprawy, miód i orzechy.
Składniki wymieszać, nadziać jabłko. Wierzch przykryć
daszkiem nakłutym goździkami. Piec w temperaturze
180 stopni około 30 minut. Udekorować jabłko
jogurtem.
Smacznego 🙂😋
cenne informacje:
błonnik pokarmowy 9g
Indeks glikemiczny 35.1
Twój komentarz