mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
19 Gru

Śledzie pod pierzynką

dla miłośków śledzika 😊👌 porcja to około 360kcal

Składniki:
Burak gotowany 1 mała sztuka (50 g) 36 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Musztarda pół łyżeczki (5 g) 8 kcal
Ser żółty 1 plaster (15 g) 46 kcal
Sok z cytryny pół łyżeczki (1,5 g) -
Śledź solony 1 sztuka (120 g) 141 kcal
Ziemniaki 1 mała sztuka (50 g) 30 kcal

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jajo ugotować
na twardo. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie
skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno
posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i wyłożyć na dno salaterki. Ziemniaki obrać
i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Następnie
dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone
a na końcu starte buraki. Całość posmarować sosem
jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu.
Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz
startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.

podana porcja to około 360kcal

Indeks glikemiczny 54.8
Ładunek glikemiczny 10

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ