składniki:
150g mąki kukurydzianej
100g mąki gryczanej
50g zmielonych pestek dyni i nasion lnu (proporcja 3:1)
80g cukru brzozowego (ksylitolu)
175g masła
2 łyżki mleka roślinnego (albo dowolnego)
1 żółtko
wykonanie:
w misce wymieszać obie mąki, zmielone nasiona i pestki, cukier, mleko, żółtko razem z pokrojonym w mniejsze kawałki masłem,
polączyć składniki w zwartą kulkę i włożyć do lodówki na około 30min
wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na mniejsze częsci,
rozwałkować na desce na grubośc około 4-5 mm i wykrawać kwiatki lub inny kształt ale foremka nie może być za mała bo ciasto jest kruche
ułożyć na blasze do pieczenia (na papierze do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra/dół bez termoobiegu) około 10min
Smacznego❗?
Twój komentarz