mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
07 Luty

Ciasteczka bezglutenowe

idealne dla dzieci i jako dodatek do kawy ??

składniki:

  • 150g mąki kukurydzianej

  • 100g mąki gryczanej

  • 50g zmielonych pestek dyni i nasion lnu (proporcja 3:1)

  • 80g cukru brzozowego (ksylitolu) 

  • 175g masła

  • 2 łyżki mleka roślinnego (albo dowolnego)

  • 1 żółtko

wykonanie:

  • w misce wymieszać obie mąki, zmielone nasiona i pestki, cukier, mleko, żółtko razem z pokrojonym w mniejsze kawałki masłem,

  • polączyć składniki w zwartą kulkę i włożyć do lodówki na około 30min

  • wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na mniejsze częsci,

  • rozwałkować na desce na grubośc około 4-5 mm i wykrawać kwiatki lub inny kształt ale foremka nie może być za mała bo ciasto jest kruche

  • ułożyć na blasze do pieczenia (na papierze do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra/dół bez termoobiegu) około 10min

Smacznego❗?

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ