mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
17 Kwie

Ciasteczka bez glutenu

bardzo kruche ? pyyycha ?

składniki:

  • 150g mąki jaglanej

  • 150g mąki kokosowej

  • 60g cukru brzozowego (ksylitolu) 

  • 175g masła

  • 2 łyżki kefiru

  • 2 żółtka

  • sezam nasiona (1/2 łyżeczki)

wykonanie:

  • w misce wymieszać obie mąki, cukier, kefir, żółtka razem z pokrojonym w mniejsze kawałki masłem,

  • polączyć składniki w zwartą kulkę i włożyć do lodówki na około 30min

  • wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na mniejsze częsci,

  • rozwałkować na desce na grubośc około 6-7 mm i wykrawać kształty kółka kubeczkiem, można posypać sezamem i przygnieść go palcem dla urozmaicenia wyglądu i różnorodności składnikowej ciasteczka

  • ułożyć na blasze do pieczenia (na papierze do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra/dół bez termoobiegu) około 12min

Smacznego?

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ