mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
12 Wrze

Łosoś z dynią

propozycja na spotkanie ?

składniki:

dynia 1/5 średniej sztuki

łosoś 1 duży filet

oliwa z oliwek 1 łyżka

sałata (dowolny mix)

parmezan płatki (3 łyżki)

koper garść

cytryna (sok)

sól

pieprz

Pieczenie dyni

Dynię umyć, rozkroić na pół, pozbawić ją pestek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika (można nagrzac piekarnik do 160 stopni C i piec 60min, nagrzanie piekarnika góra/dół), po tym czasie sprawdzić widelcem czy dynia jest miękksa, jełśi nie jeszcze chwilę piec. Dynię po upieczeniu studzimy i po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki

Pieczenie łososia

Rybę umyć, pozbawić łusek, pokroić na mniejsze kawałki. Naszykować blachę do pieczenia. Na folii do pieczenia/lub na papierze ułożyć liście sałaty (dowolnej) tylko po to żeby łosoś się nie przykleił do folii lub papieru, ułożyć na sałacie kawałki ryby, oprószyć lekko solą i posypać koperkiem, przykryć z góry folią aluminową, piec w piekarniku w temp. 160 stopni C (nagrzanie gora/dół) około 30min (można piec razem z dynią ale na dwóch osobnych blachach - łosoś pieczenie się krócej)

Ułożenie na większym talerzu jak na szwedzki stół

Na talerzu ułożyć sałatę (dowolny mix), przełożyć kawałki łososia, udekorować kawałkami dyni, skropić sokiem z cytryny, lekko oprószyć pieprzem, obsypać parmezanem w płatkach i udekorować dodatkowo koperkiem. (można upiec razem z dynią kawałki - różyczki kalafiora i dodatkowo dodać obok łososia i dyni do dekoracji i do zjedzenia?)

Smacznego ??

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ