składniki:
2 jaja
1/3 szklanki oleju (rzepakowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka (użyłam owsiane bez cukru wśród składników, kupione w Bieronce)
2,5 szklanki mąki bezglutenowej (kupiłam w Dino gotowy mix, można też zrobić samemu mix z mąk bezglutenowych: jaglana, kukurrydziana, ryżowa + niewielka ilość owsianej i gryczanej)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć a dać ziarenka wanilii)
dekoracja:
dowolna🙂 np. zmielony ksyitol zamiast cukru pudru albo bita śmietana z owocami, albo same owoce, można też dżem albo syrop klonowy
wykonanie:
oddzielamy białko od żółtka, łączymy żółtko z wszystkimi innymi składnikami i miksujemy na gładko; następnie białko miksujemy do ubicia na sztywno i łączymy je delikatnie (bez miksowania, tylko mieszamy ręcznie) z pozostałą masą i ciasto na gofry gotowe, smarujemy gofrownicę leciutko olejem i pieczemy 🙂😋
Smacznego :)
ps.gofy były przygotowywane na kiermaszu świątecznym w Grodkowie w SP3 10.12.2022r.
Twój komentarz