mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
22 Gru

Kutia

KUTIA - pyszna i tradycyjna potrawa wigilijna 😀👌😉

porcja 85g to około 300kcal

składniki:

figi 200g

rodzynki 200g

mak mielony 200g

orzechy włoskie 300g

migdały 100g

miód naturalny 1 słoik

pszenica 400g

wykonanie:

-pszenicę gotujemy w wodzie na 1 szklankę pszenicy 2 szklanki wody, obserwujemy jak pszenica gotuje się i wchłania wodę, pod koniec gotowania wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcie wody, zostawimy do ostygniecia;

-migdały zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka godzin-najlepiej na noc żeby łatwo było zdjąć skórkę (albo kupujemy już bez skórki), po zdjęciu skórki kroimy na mniejsze kawałki

-rodzynki i figi moczymy w ciepłej wodzie zeby nabrały objętości, zwykle 1-2 godziny i odcedzamy, figi kroimy na mniejsze kawałki a rodzynki jeśli są duże to na pół

-orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki

-miód podgrzewamy lekko w kąpeli wodnej tylko do uzyskania konsystencji płynnej

-wszystkie składniki łączymy i mieszamy, zostawiamy przynajmniej 1 noc, zanim zaczniemy jeść, żeby miód został wchłonięty przez wszystkie składniki i żeby smaki pięknie się połączyły 🙂😋

Smacznego 😀👌

*ta pełna porcja to ok 8600kcal (około 2500g),jeśli podzielimy ją do pudełeczek po około 85g (porcja ze zdjęcia) to jednorazowo przyjmiemy około 300kcal więc jako dodatke do kawy na święta idealnie w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania 🙂😉👌

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ