składniki:
figi 200g
rodzynki 200g
mak mielony 200g
orzechy włoskie 300g
migdały 100g
miód naturalny 1 słoik
pszenica 400g
wykonanie:
-pszenicę gotujemy w wodzie na 1 szklankę pszenicy 2 szklanki wody, obserwujemy jak pszenica gotuje się i wchłania wodę, pod koniec gotowania wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcie wody, zostawimy do ostygniecia;
-migdały zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na kilka godzin-najlepiej na noc żeby łatwo było zdjąć skórkę (albo kupujemy już bez skórki), po zdjęciu skórki kroimy na mniejsze kawałki
-rodzynki i figi moczymy w ciepłej wodzie zeby nabrały objętości, zwykle 1-2 godziny i odcedzamy, figi kroimy na mniejsze kawałki a rodzynki jeśli są duże to na pół
-orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki
-miód podgrzewamy lekko w kąpeli wodnej tylko do uzyskania konsystencji płynnej
-wszystkie składniki łączymy i mieszamy, zostawiamy przynajmniej 1 noc, zanim zaczniemy jeść, żeby miód został wchłonięty przez wszystkie składniki i żeby smaki pięknie się połączyły 🙂😋
Smacznego 😀👌
*ta pełna porcja to ok 8600kcal (około 2500g),jeśli podzielimy ją do pudełeczek po około 85g (porcja ze zdjęcia) to jednorazowo przyjmiemy około 300kcal więc jako dodatke do kawy na święta idealnie w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania 🙂😉👌
Twój komentarz