Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 🤔🤔
Czy wiecie jakie korzyści przynosi kupowanie jedzenia SEZONOWEGO? 🤔
☀️ Świeżość produktów. Kupujemy warzywa i owoce, które są zdrowsze, świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze.
☀️ Walory prozdrowotne. Im dłuższy czas mija od zerwania owocu bądź wyjęcia warzywa z ziemi, tym większe straty na ich wartości.
☀️ Zalety proekologiczne. Kupując sezonowe i lokalne produkty zamiast importowane z dalekich miejsc, ograniczamy ślad węglowy oraz emisję tlenków siarki, azotu czy pyłów wydzielanych podczas transportu, a przy okazji wspieramy lokalną gospodarkę.
☀️ Korzyści finansowe. Produkty sezonowe są tańsze ze względu na łatwą dostępność produktów. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny.
Na koniec mała rozpiska sezonowych warzyw oraz owoców, które warto kupować w aktualnym okresie wiosennym! 😊👇
Miłego dnia! 🍀🌿☀️
Twój komentarz