Jogurt czy śmietana...Po który produkt sięgacie częściej??
Oba te produkty dostarczają cennych składników odżywczych m.in. białek mleka, wapnia, witamin (szczególnie A, D, E oraz K).
Większość kalorii w śmietanie pochodzi z tłuszczy, a w jogurcie naturalnym z białka.
Jeżeli zależy nam na redukcji masy ciała, ważna jest liczba przyjmowanych dziennie kalorii. W tym przypadku polecany jest jogurt naturalny.
Śmietanę należy spożywać w ograniczonej ilości. Wysoka kaloryczność produktu oraz duża ilość zawartych w niej tłuszczów nasyconych to główne przeciwwskazania do jej nadmiernego jedzenia.
Spożycie śmietany warto ograniczyć w diecie osób otyłych, będących na diecie lub borykających się z problemem utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi, a całkowicie wykluczyć w przypadku osób z alergią na białka mleka lub nietolerujących laktozy.
Twój komentarz