Składniki na 1 porcję (porcja to około 135kcal - czyli 4 herbatniki przełożone budyniem - popatrz na zdjęcie)
Borówki amerykańskie 1/4 garści (10 g) 5 kcal
Budyń w proszku bez cukru około 3/4 łyżeczki (3,2 g) 12 kcal
Czekolada mleczna 0,2 g (0,2 g) 1 kcal
Herbatniki 4 sztuki (22 g) 96 kcal
Ksylitol pół łyżeczki (2 g) 5 kcal
Maliny 1 łyżka (12 g) 3 kcal
Mleko owsiane 2 i pół łyżki (26 g) 12 kcal
Wiórki kokosowe 0,2 g (0,2 g) 1 kcal
Przepis z ilościami na blaszkę 25 herbatników na warstwie:
Na całą blachę gdzie mamy 5 herbatników na długość i 5 herbatników na szerokość czyli 25 sztuk na jednym poziomie i mają być 4 poziomy (można zrobić 3 poziomy i dać więcej budyniu pomiędzy poziomami). Przepis jest na 4 poziomy. Na całość: 2 budynie bez cukru (po 40g) ugotować w 700ml mleka owsianego z dodatkiem 50g ksylitolu. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na warstwę herbatników, nie za grubo, tak żeby było widać jeszcze herbatnika, ułożyć kolejną warstwę herbatników i tak 4 warstwy herbatników i na górę dać jeszcze cieniutką warstwę budyniu, wierzch posypać startą na tarce czekoladą (20g), ułożyć borówki (100g) i obsypać lekko wiórkami kokosa (20g). Do dekoracji można użyć jeszcze malin. Dać na noc do lodówki i kolejnego dnia serwować porcjami czyli szerokość/długość herbatnika i 4 sztuki do góry to porcja.
Smacznego!
Twój komentarz