Dahl z czarną soczewicą i batatem 😍😋💚
Składniki:
💚 250g batata
💚 2 ząbki czosnku
💚 1,5 cm korzenia imbiru
💚 100g soczewicy czarnej lub czerwonej
💚 400g passaty pomidorowej
💚 100g wody
💚 10g oleju rzepakowego
💚 5g łyżeczka erytrolu
💚 Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
💚 30g mleka kokosowego
Przygotowanie:
👉 Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut).
👉 Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.
👉 Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol.
👉 Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
Smacznego! 😋😋
Twój komentarz