składniki:
2 średnie banany
½ szkl. oleju rzepakowego
2 średnie jajka
1 szkl. mąki owsianej
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
migdał do dekoracji
wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem w głębokim talerzu na gładką masę.
W jednym pojemniku przygotować mokre składniki. Wbić jajka i roztrzepać ręcznie trzepaczką albo mikserem, wlać olej a następnie wymieszać.
W drugim pojemniku przygotować suche składniki. Wsypać mąkę i wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Do mokrych składników dodawać stopniowo, najpierw połowę suchych składników i wymieszać. Kolejno dodać rozgniecione banany a następnie drugą połowę suchych składników i wymieszać. Ciasto wykładać do specjalnej blachy do pieczenia muffinek, którą należy wysmarować tłuszczem lub wyłożonej papilotkami.
Każdą muffinkę dekorujemy słonecznikiem.
Muffinki należy piec 18-20 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu)
Przepis jest na 12 muffinek
Czas wykonania: około 20 min
Czas pieczenia: około 20 min
Twój komentarz