mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
06 Sier

Muffinki bezglutenowe na wakacje

zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek 😀😋1 muffinka to około 140kcal IG=61

 

składniki:

2 średnie banany

½ szkl. oleju rzepakowego

2 średnie jajka

1 szkl. mąki owsianej

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

migdał do dekoracji

wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem w głębokim talerzu na gładką masę.

W jednym pojemniku przygotować mokre składniki. Wbić jajka i roztrzepać ręcznie trzepaczką albo mikserem, wlać olej a następnie wymieszać.

W drugim pojemniku przygotować suche składniki. Wsypać mąkę i wiórki kokosowe, sodę, proszek do pieczenia i wymieszać.

Do mokrych składników dodawać stopniowo, najpierw połowę suchych składników i wymieszać. Kolejno dodać rozgniecione banany a następnie drugą połowę suchych składników i wymieszać. Ciasto wykładać do specjalnej blachy do pieczenia muffinek, którą należy wysmarować tłuszczem lub wyłożonej papilotkami.

Każdą muffinkę dekorujemy słonecznikiem.

Muffinki należy piec 18-20 minut w 180 stopniach (grzanie góra/dół bez termoobiegu)

Przepis jest na 12 muffinek

Czas wykonania: około 20 min

Czas pieczenia: około 20 min

Energia dla całości: 1673 kcal 1 muffinka około 140kcal
Węglowodany 42% 182 g
Białko 8% 33 g
Tłuszcze 50% 96 g
Błonnik pokarmowy 8 g
 
Indeks glikemiczny 61

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ