Muffinki marchewkowe ze słonecznikiem
Składniki na ciasto:
jajko - 1 sztuka - 50g
mąka orkiszowa typ 700 - 1 szklanka - 130g
marchewka - 1 duża sztuka - 150g
ksylitol - 3 płaskie łyżki - 30g
masło - 1 łyżka - 25g
mleko - 7 łyżek - 70g
słonecznik łuskany - 2 łyżki - 20g
proszek do pieczenia - pół łyżeczki - 2g
Składniki na dekorację:
słonecznik łuskany - 3 łyżki - 30g
serek śmietankowy - 4 łyżeczki - 40g
masło -2 łyżeczki - 10g
ksylitol - 3 łyżeczki - 12g
sok z cytryny - 1 łyżka - 6g
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać rozdrobniony słonecznik. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto równomiernie przełożyć do foremek na muffinki w osłonkach papierowych. Piec około 30 min w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Serek wymieszać z masłem, ksylitolem i sokiem z cytryny. Przestudzone muffinki udekorować polewą i słonecznikiem.
Twój komentarz