Dziś Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją
Depresja jest bardzo poważną chorobą, która dotyka coraz większą liczbę osób.Naukowcy mówią, że w 2030r. choroba ta będzie chorobą dominującą NA ŚWIECIE.Bardzo ważne jest, żeby w obecnie mocno pędzącym do przodu świecie, znaleźć chwilę na spokój, na relaks i odpoczynek żeby nie dać się wciągnąć w kołowrotek codzienności.
Ogromnie ważna dla organizmu jest regeneracja poprzez sen i nie powinniśmy spać mniej niż 7 godzin żeby organizm mógł się zregenerować.Podstawą codzienności jest też aktywność fizyczna chociażby w formie spacerów i kontaktu ze środowiskiem, z zielenią której za chwilę będzie coraz więcej bo wiosna tuż tuż.
Mega istotne jest żywienie i tutaj w temacie depresji warto zwrócić uwagę na żywność która zawiera istotne ilości tryptofanu - to aminokwas egzogenny, czyli taki który jest dostarczany tylko z zewnątrz do organizmu, organizm sam go nie wytwarza. Tryptofan jest prekursorem serotoniny która nazywana jest hormonem szczęścia i jej poziom w organizmie decyduje głównie o naszym samopoczuciu psychicznym i stanach depresyjnych.
Cennymi źródłami tryptofanu są:
-owoce morza, sardynki, łosoś, tuńczyk, dorsz
-warzywa zielone: szparagi, jarmuż, szpinak, sałaty ale także burak, pomidor czy cebula
-produkty mleczne jak mleko, sery np. parmezan czy mozzarella
-jaja i chude mięso (najwięcej drób)
-rośliny strączkowe
-orzechy i najlepiej nie zapomnieć o orzechach włoskich, laskowych, pistacjach i migdały a także nasiona np. pestki dyni i sezam
-banany
Niezbędnym składnikiem/suplementem codzienności u osób zmagających się z depresją powinna być również wit.D3, poziom ustalany powinien być zawsze indywidualnie względem wyniku badań krwi.
Pamiętajmy że odpowiednio skomponowane żywienie i dbanie o sen, regenerację i aktywność fizyczną jest sukcesem dobrego samopoczucia. Życzę samych słonecznych dni!
Twój komentarz