mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
17 Kwie

MIT DIETETYCZNY: tyję od chleba

Chleb🍞sam w sobie nie przyczynia się bezpośrednio do tycia.🧐Nie można jednoznacznie dzielić produktów na te, które powodują tycie, i te, które tego nie robią. To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.⚖️😊

 

Chleb🍞sam w sobie nie przyczynia się bezpośrednio do tycia.🧐Nie można jednoznacznie dzielić produktów na te, które powodują tycie, i te, które tego nie robią. To, czy spożywanie chleba przyczynia się do przyrostu masy ciała, zależy od bilansu energetycznego, czyli ilości spożywanej energii w stosunku do zapotrzebowania.⚖️😊
Chleb jest źródłem węglowodanów, które dostarczają energii. Jeżeli spożywamy więcej kalorii niż spalamy, możemy przytyć, niezależnie od źródła tych kalorii. Kluczowe jest więc utrzymanie równowagi kalorycznej.🤔
Warto zwrócić uwagę na skład i jakość chleba. Pieczywo pełnoziarniste i razowe, które zawiera więcej błonnika, jest zazwyczaj zdrowsze niż chleb z białej, oczyszczonej mąki. Pieczywo białe ma wysoki indeks glikemiczny, co może prowadzić do szybkich wzrostów poziomu glukozy we krwi i jest mniej sycący niż pieczywo pełnoziarniste.🧐🔎

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ