mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
03 Sier

Dziś DZIEŃ ARBUZA

soczyste orzeźwienie? i nieoceniona słodycz?

Arbuz

Arbuza kojarzymy zwykle z latem jest ku temu kilka powodów. Chociażby to że zawiera on dużo wody, dzięki czemu idealnie zaspokaja pragnienie w upalne dni. Arbuz ogólnie nazywany jest owocem ale... To warzywo?? (tak, arbuz jest warzywem z rodziny dyniowatych) ma szereg innych, ciekawych właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm.


Co warto wiedzieć o arbuzie?
• Arbuz dostarcza witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 oraz B9), witaminy C, E i K. Zawiera również minerały, takie jak: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
• Zawiera cenne substancje przeciwzapalne (czyli antyoksydanty jak chociażby dość spore, jak na swój wodnisty charakter, ilości wit.A i wit.C)
• Likopen zawarty w arbuzie działa protekcyjnie w kierunku chorób serca.
• Sok z miąższu arbuza może zmniejszyć bóle mięśni po intensywnych treningach.
• Arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny (ok. 80_ natomiast ładunek glikemiczny arbuza jest niski, jedynie 6,5, co oznacza, że może znaleźć się także od czasu do czasu w dietach o niskim ładunku glikemicznym (oczywiście w odpowiednim połączeniu z innymi składnikami). Osoby z IO które prowadzą znają już napewno zasadę łączenia chociażby arbuza z innymi składnikami??

Jedzmy sezonowo i korzystajmy z darów natury.Zapraszam do mojej zakładki z przepisami, znajdziesz tam również kilka pysznych przepisów z arbuzem??

>>PRZEPISY<<

Smacznego ??

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ