mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
05 Marz

Pyszny deser (?) ... za godzinę goście ... - brownie !

Szybki deser czekoladowy z wartościowych składników: czekolada, banan, migdały ... z puszystą dekoracją :-)

Ciasto:

- 2 czekolady (najlepiej gorzkie, można jedną gorzką 85% kakao i jedną mleczną)

- 2 średnie banany

- 1 szklanka zmielonyh migdałów

-  3 łyżki gorącej wody

Dekoracja:

- śmietana 30%

- 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w garnku (koniecznie garnek z czekoladą trzymamy nad gotującą się wodą w drugim, większym garnku, nie można czekolady bezpośrednio rozpuszczać w garnku na kuchence).

Banany rozgniatamy na talerzu widelcem.

Do rozpuszczonej i ciepłej czekolady dodajemy rozdrobnionego banana, zmielone migdały i wodę. Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub sezamem, można obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 30 min.

Po upieceniu wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie lub lekko ostygnie.

W tym czasie śmietanę 30% (300ml) przelewamy do większego naczynia, miksujemy na średnich obrotach a następnie na wolnych. Pod koniec miksowania dodajemy miód.

Ostygnięte ciasto dekorujemy dowolnie bitą śmietaną. Możemy również polać upłynnioną czekoladą.

W sezonie świetnym dodatkiem będą truskawki lub maliny a poza sezonem można dodać dżem lub konfiturę.

Smacznego ! :-)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ