mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
22 Czerw

Obiad pełnowartościowy - czas wykonania około 45 min, 520 kcal

Obiad dla aktywnych fizycznie, dla insulinoopornych, dla cukrzyków, dla ciężarnej, dla karmiącej której dziecko nie ma oznak alergicznych objawiających się np. pokrzywką na skórze (uwaga histamina). Propozycja w zasadzie dla każdego :) Smacznego :) Zajrzyj po przepis...

składniki:
- pierś z kurczaka (120g)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5g)
- szpinak (120g)
- ser feta (plasterek 10g)
- czosnek (mały ząbek, 3g)
- kasza gryczana biała (1/3 woreczka)
- pomidor (250g)
- sałata (2 liście, 10g)
- olej lniany (1 łyżeczka, 7g)
- sól
- pieprz

- sok pomidorowy (1 szkl. 250g)

- brzoskwinia (1 szt. 150g)

wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, rozkroić na cieńsze części tak zeby można było zwinąć szpinak, można lekko rozbić
Szpinak umyć, osuszyć i wrzucić do garnka z niewielką iloscią oleju rzepakowego, mieszać aż straci objętość.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Po przestygnięciu dodać ser, wymieszać.
Farsz nakłądać na pierś z kurczaka i zawijać pomagając sobie wykałączkami. Takie zwiniątka wrzucamy na folię do piekarnika.
Temp. 160 stopni C czas peczenia około 30 min.
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie do konsystencji nierozgotowanej, zwykle około 12-15 min.
Pomidora myjemy i kroimy na kawałki, sałatę myjemy i rozrywamy na mniejsze kawałki.
Na talerzu układamy kaszę, faszerowaną pierś z kurczaka i warzywa. Warzywa polewamy olejem lnianym i oprószamy
świeżo zmielonym pieprzem.

Do tego 1 szklanka soku pomidorowego i średnia brzoskwinia :)

Smacznego :)

 

kaloryczność obiadu: 520 kcal

zawartość makroskładników:

- węglowodany 43%

- białko 28%

- tłuszcz 29%

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ