mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
27 Czerw

Czas na ogórki małosolne

Źródło witaminy C i bakterii fermentacji mlekowej (cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy; prawidłowy przebieg kiszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów (1-1,5%) i wody (ok. 70%), ważne jest zachowanie temperatury 15-20 stopni C w pierwszych dniach kiszenia i warunków beztlenowych czyli zakrycia ogórków wodą i odpowiednie stężenie soli) . Wspomagajmy pracę jelit...

Moja wersja :)

składniki:
- 2 kg ogórków
- sól
- woda
- 2-3 liście chrzanu
- ok. 10 gałązek/łodyżek młodego kopru
- 4-5 dużych ząbków czosnku

wykonanie:
Ogórki zalać wodą z kranu, wymoczyć przez 2-3 godz. i dokładnie wypłukać z ziemi i zanieczyszczeń.
Zagotować wodę i ostudzić. Do ostudzonej wody dodać sól (1 pełna łyżka drobnoziarnistej soli jodowanej na 1 litr wody)
Liście chrzanu i koper dokładnie wypłukać pod bierzącą wodą, czosnek obrać i ułożyć na dnie słoika.
Do tak przygotowanego słoika powkładać ogórki pionowo, tak jak rosły, czyli miejsce gdzie był ogonek powinno być na górze.
Ogórki poukładać ciasno w słoiku i zalać wodą tak, żeby były przykryte.
Słoik ustawiamy w kuchni ale nie w pełnym słońcu. Czekamy 3-4 dni aż woda zmętnieje i ogórki gotowe.
Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ