mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
15 Lip

Dopamina - zainwestuj w żywność ...

Jak poprawić chęć do działania...? Dieta czyni cuda....

Czy wiesz czym jest dopamina?

To neuroprzekaźnik dzięki któremu chcesz działać, chcesz być aktywny, chcesz żyć pełną piersią. Masz motywację do działania: uczenia się, poznawania ludzi, robienia ciekawych i nowych rzeczy. Dzięki temu jesteś kreatywny i nie nudzisz się a inni postrzegają Cię jako charyzmatyczną i pomysłową osobę. Niedobór dopaminy jest odczuwany jako niemoc, spadek siły i zmęczenie. Zbyt małą ilość dopaminy prowadzi do nastrojów depresyjnych.

Jak i skąd? Kilka słów w dużym skrócie … Dopamina powstaje w organizmie z tyrozyny (podobnie jak inny neuroprzekaźnik, noradrenalina a także adrenalina i hormony tarczycy). Tyrozyna jest aminokwasem endogennym co znaczy, że jest produkowana w naszym organizmie. Bywa jednak suplementowana np. przez sportowców w dawkach 100-150 mg/kg masy ciała w 2-3 porcjach dziennie w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego. L-tyrozyna produkowana jest z kolei z fenyloalaniny, która jest aminokwasem egzogennym i musi być dostarczana do organizmu z zewnątrz. Jedynym wyjątkiem są osoby chore na fenyloketonurię, które muszą mieć bardzo zredukowane ilości fenyloalaniny dostarczanej do organizmu.

Warto wiedzieć gdzie znajdziemy największe ilości tego aminokwasu egzogennego…

Z racji tego, że aminokwasy to cegiełki budujące białka, niewątpliwie znajdziemy fenyloalaninę w produktach wysokobiałkowych jak mięso, nabiał, jaja, ryby czy nasiona roślin strączkowych. Jeśli Twoja dieta nie jest urozmaicona możesz odczuwać spadki energii i brak koncentracji oraz osłabienie a jedną z przyczyn takiego stanu może być właśnie niedobór tego aminokwasu jak i innych aminokwasów egzogennych. Dlatego warto uzupełnić dietę w dodatkowe produkty zawierające znaczne ilości fenyloalaniny jak: nasiona lnu, sezamu, dyni i słonecznika, orzechy arachidowe, pistacjowe i włoskie oraz migdały a także kakao.

źródło: "Tabele składu i wartości odżywczej żywności" prof. dr hab. H.Kunachowicz i inni, Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, Wydanie I, Warszawa 2005

Uwaga: pamiętaj że dawki suplementów, które mogą być stosowane podczas uprawiania różnych dyscyplin sportowych powinny być dobierane indywidualnie przez dietetyka sportowego lub specjalistę ds. żywienia w sporcie. Ilość i rodzaj żywności, w której omawiane substancje występują naturalnie, dobiera dietetyk lub specjalista ds. żywienia

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ