mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
01 Sty

Noworoczne ciasteczka bezglutenowe i bezmleczne

Bardzo kruche i pyszne ... łakoć dla każdego :)

składniki:

150g mąki kukurydzianej

150g mąki ryżowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta cynamonu

120g masła klarowanego

1 jajko

1 żółtko

3 łyżki miodu

wykonanie:

masło upłynnić i ostudzić, wszystkie składniki połączyć, jeśli składniki trudno się łączą można dodać miodu i 1-2 łyżki mleka np.sojowego,

uformowaną kulkę schłodzić w lodówce,

schłodzoną kulkę podzielić na części i rozwałkować,

wykrajać ciastka o dowolnej formie, ja wybrałam gwiazdki, ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem,

następnie ciastka wypiekać w ogrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół bez termoobiegu) przez kilka minut 4-8 (do zrumienienia), czas wypieku zależy od grubości ciastka

Smacznego :)

 

 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ