mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
15 Paź

Ciasto dyniowe

Nie tylko marchewka zawiera duże ilości witaminy A, teraz czas na dynię :)

Sezon dyniowy w pełni - wykorzystaj to warzywo nie tylko w zupach/sosach i gołąbkach ale również na słodko :)

Zapraszam do podróży z dynią :)

 

 

składniki:

- 3 jaja

- 3/4 szklanki cukru

- wanilia (najlepiej laska wanilii) ilość dla smaku

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1/2 szklanki oleju rzepakowego

- 2 szklanki startej dynii

- 2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam typ 650) ale można użyć mąki np.ryżowej lub innej bezglutenowej

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki orzechów włoskich rozkruszonych

- 1 łyżka pestek dyni (obłuskane nasiona dyni)

wykonanie:

jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę, sodę, cynamon, wanilię i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego wymieszania, następnie dorzucamy orzechy, pestki dyni (można obrać pestki ze świeżej dyni którą starliśmy na tarce ale lepiej zostawić je do wyschnięcia/ususzenia i teraz użyć łuskanych nasion dyni kupionych wcześniej) i startą na tarce dynię, mieszamy ręcznie, masę wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, piekarnik nagrzany gór/dół) około 45 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto nie klei się.

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ