mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
19 Maj

Bakłażan faszerowany mięsem i szparagami

Sezonowe produkty to skarbnica zdrowia i odporności !

składniki:

- 1 średnia pierś z kurczaka

- 1 bakłażan

- 1/2 małej papryki czerwonej

- 1 ogórek kiszony

- 1/2 wiązki szparagów

- sól

- pieprz

- papryka wędzona

- olej rzepakowy

wykonanie:

->warzywa myjemy, ze szparagów zostawiamy górne części (1/3 szparaga), bakłażana kroimy wzdłuż na pół i na długie plastry, mięso kroimy na cieńsze plastry a potem rozbijamy tłuczkiem, paprykę kroimy w cienkie paski (zdjęcia)

-> plastry bakłażana oprószamy solą, kładziemy rozbitą pierś z kurczaka, nakładamy 2-3 sztuki szparagów, 1-2 paski papryki, 1 pasek ogórka, zawijamy i wtykamy po 2 wykałaczki na każdego zawijańca żeby się trzymało, resztę papryki i bakłażana kroimy w kostkę

-> do garnka wlewamy olej, sypiemy paprykę wędzoną i lekko solimy, mieszamy i podgrzewamy, wkładamy zawinięte bakłażany i obracamy aż namokną papryką, każdy musi być obmoczony, zalewamy wodą tak do połowy wysokości zawiniętego bakłażana, dorzucamy resztę warzyw pokrojonych w kostkę i dusimy aż mięso zmięknie (około 40min)

-> zawinięte bakłażany można podawać z ryżem, kaszą lub młodymi ziemniakami i dowolną surówką np. cwikłą

Smacznego :)

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ