mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
20 Maj

Łosoś na ryżu z warzywną dekoracją

Żródło kwasów omega-3 to ryby morskie -> dbaj o odporność !

składniki:

  • łosoś porcja około 150g
  • papryka żółta 2-3 plasterki
  • cukinia 4-5 plasterków
  • ryż basmati 1/3 woreczka
  • pomidorki koktajlowe
  • koperek
  • por kilka plasterków
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • folia aluminiowa

wykonanie:

  • łososia oczyścić z łusek wypłukać, pokroić na mniejsze porcje (jedna porcja to około 150g)
  • warzywa umyć i pokroić, paprykę w paski, pomidorki na pół, cukinie w plasterki
  • foli aluminiową lekko posmarować olejem, położyć cieniutkie plasterki papryki i na to łososia-żeby nie przykleił się do folii, łososia lekko posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posypać koperkiem i obłożyć papryką oraz udekorować plasterkami pora, zawinąć i piec w piekarniku (gór/dół w temp.160 stopni około 30min)
  • ryż ugotować w lekko osolonej wodzie
  • cukinię lekko posolić, poczekać aż puści trochę wody (pojawią się kropoelki wody na poweirzchni plasterkó) zgrilować na patelni teflonowej (najlepiej grillowej) z obu stron aż będą widoczne cieniutkie, ciemniejsze paski
  • na talerzu ułożyć ryż, na to upieczonego łososia z warzywami, dodać cukinię i udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżym koperkiem

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ