mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
19 Lip

Gofry bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne

Chrupiące gofry na mące jaglanej i mleku roślinnym :) Pyyycha ! :)

składniki:

  • 150g mąki jaglanej
  • 2 jaja
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • ziarenka wanilii z 1 laseczki wanilii (można użyć olejku waniliowego albo pominąć ten składnik)
  • szczypta soli

przygotowanie:

  • białka oddzielić od żółtka
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z solą
  • do mleka dodać żółtko i ziarenka wanilii, zmiksować, dodać suche składniki do uzyskania jednolitej konsystencji, zmiksować, odstawić na 20min
  • białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie drewnianą łyżką z odstanym ciastem -> to nadaje kruchości gofrom :)

wykonanie:

  • ciasto wylać na gofrownicę i upiec gofry, udekorować według uznania, ja posypłam część gofrów stewią zamiast cukru a część gofrów została udekorowana mieszanką jogurtu kokosowego bezcukrowego z malinami i ksylitolem

Smacznego :) :) :)

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ