mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
03 Sier

Racuchy na drożdżach

Nadają się na drugie śniadanie, drugie danie albo podwieczorek. Dla dzieciaków idealne :)

składniki:

  • 2 jaja
  • mleko (użyłam roślinne) 3/4 szklanki
  • drożdże suche 1 torebka (odpowiednik 25g drożdży)
  • mąka pełnoziarnista z mąką pszenną typ 650 - mix, około 4 łyżek - tak żeby konsystencja była dość gęsta
  • ksylitol 1-2 łyżeczki albo cukier
  • 1 duże jabłko
  • olej rzepakowy

wykonanie:

  • jajka zmiksować z mlekiem, dodać drożdże, cukier i mąkę
  • jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce
  • na pateni rogrzać olej i nakładać porcję ciasta, na ciasto nałożyć łyżeczkę startego jabłka i polać kolejną porcją ciasta i tak każdy racuch po kolei
  • gotowe posypać zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem

Smacznego :)

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ