mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
15 Sty

16 stycznia Dzień pikantnych potraw

Przeczytaj ciekawe informacje o przyprawach które królują w pikantnej kuchni...

-->>>>Kilka ciekawych informacji na temat przypraw wszechobecnych niemalże w każdej kuchni, nadają one ostrości potrawom:

  • Chili - zawiera znaczne ilości kapsaicyny, która działa przeciwbakteryjnie, poprawia krążenie oraz stabilizuje ciśnienie krwi. Działa pozytywnie równiez w procesie trwaienia gdyż spowalnia wchłanianie tłuszczu w jelitach, a także wpływa na proces rozkładu węglowodanów regulując poziom glukozy we krwi po posiłkach.

 

  • Chrzan - przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, zwiększa odporność, zawiera bardzo dużo witaminy C - najlepszy świeży starty samodzielnie.

 

  • Cynamon- poprawia trawienie, działa też przeciwbiegunkowo. Cynamon wpływa na układ sercowo- naczyniowy poprzez obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie glukozy na czczo, trójglicerydów oraz cholesterol. Hamuje wzrost H. pylori odpowiedzialnej za wrzody żołądka. Zwiększa wrażliwość receptorów dla insuliny na komórkach organizmu. Poprzez szereg mechanizmów wspiera profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz insulinooporności. Dodany do kawy zmniejsza jej właściwości zakwaszające jelita.Herbatę z jego dodatkiem zaleca się jako napój pobudzający krążenie i wywołujący poty.

 

  • Czosnek- (działa bakteriobójczo i antywirusowo). Zawiera olejek eteryczny, który ma silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

 

  • Papryka, pieprz, chili - przyprawy te nadają potrawom pikantny smak, poprawiają odporność, a także ukrwienie błony śluzowej, co sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Jednak ostrożnie gdyż te przyprawy przyspieszające metabolizm (tym samym poprawiające trawienie) działają również na zwiększenie łaknienia więc jak najbardziej można ale z umiarem.

 

  • Kurkuma- uważana jest za tzw. Superfood. Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – fitozwiązek o właściwościach przeciwutleniających. Ma ona działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, chroni układ odpornościowy. Przyprawa zawiera też błonnik, olejki lotne oraz żywice. Jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które biorą udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. W kurkumie jest również dużo żelaza, które pomaga m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dzięki tym składnikom, kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, serce i mózg. Ponadto poprawia nastrój. Działa przeciwbakteryjnie, wyrównuje koloryt skóry i poprawia jej elastyczność. 

 

  • Curry - to świetna mieszanka przypraw (kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca, chili) posiada szerokie spektrum działania na organizm. Stabilizuje i obniża ciśnienie krwi, poprawia profil lipidowy, poprawia trawienie oraz przeciwdziała chorobie Alzheimera.

-->>>>Warto korzystać z różnorodności przypraw bo jak wynika  z powyższego to samo zdrowie.

Pozdrawiam serdecznie i życze udanego korzystania z przypraw w każdym dniu w roku ????

Olga Kapinos

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ