mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
16 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

posiłek do wyboru z mięsem lub z tofu

Składniki:

300g (1/2 średniej) cukinii
100g (1/2 średniej) papryki
100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
2g (kawałek) imbiru
1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
50g (1/2 woreczka) ryżu

Wykonanie:

Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego 🙂😋

z kurczakiem to porcja około 620kcal

Indeks glikemiczny 42.9
Ładunek glikemiczny 25.9
białko 33g
Błonnik pokarmowy 7 g
 
z tofu to porcja około 600kcal
Indeks glikemiczny 42.1
Ładunek glikemiczny 26.2
białko 20g
Błonnik pokarmowy 8 g

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ