mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
09 Luty

Pizza z szynką i warzywami na patelni

Dziś Dzień Pizzy ?? pyszne 450kcal na talerzu?

Składniki:

  • Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
  • Drożdże 2,0 g (2 g) -
  • Mąka żytnia 6 łyżeczek (72 g) 223 kcal
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal
  • Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal
  • Przecier pomidorowy 2 łyżeczki (15 g) 12 kcal
  • Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal
  • Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal
  • Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
  • Ser mozzarella półtłusty 35 g (35 g) 80 kcal
  • Sól 1 szczypta (0,25 g) -
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal
  • Woda pół szklanki (110 g) -


Przepis:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Smacznego??

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ