mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
12 Gru

Bezglutenowe gofry

pyszne gofry na każdą okazję i każdą porę roku😀😋👌

idealne na kiermasz świąteczny😉👌 i imprezy rodzinne

składniki:

2 jaja

1/3 szklanki oleju (rzepakowego)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki mleka (użyłam owsiane bez cukru wśród składników, kupione w Bieronce)

2,5 szklanki mąki bezglutenowej (kupiłam w Dino gotowy mix, można też zrobić samemu mix z mąk bezglutenowych: jaglana, kukurrydziana, ryżowa + niewielka ilość owsianej i gryczanej)

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć a dać ziarenka wanilii)

dekoracja:

dowolna🙂 np. zmielony ksyitol zamiast cukru pudru albo bita śmietana z owocami, albo same owoce, można też dżem albo syrop klonowy

wykonanie:

oddzielamy białko od żółtka, łączymy żółtko z wszystkimi innymi składnikami i miksujemy na gładko; następnie białko miksujemy do ubicia na sztywno i łączymy je delikatnie (bez miksowania, tylko mieszamy ręcznie) z pozostałą masą i ciasto na gofry gotowe, smarujemy gofrownicę leciutko olejem i pieczemy 🙂😋

Smacznego :)

 

ps.gofy były przygotowywane na kiermaszu świątecznym w Grodkowie w SP3 10.12.2022r.

 

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ