mgr inż. Olga Kapinos
Gabinet Premium
21 Marz

Pierwszy dzień kalendarzowej WIOSNY

Dziś 21 marca, pierwszy dzień kalendarzowej WIOSNY!! ☀️🌷🌺

Z tej okazji warto rozpocząć polowanie na produkty SEZONOWE, ponieważ okres wiosenny aż kipi od sezonowych smaków. 😍 Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się o korzyściach kupowania produktów sezonowych oraz sprawdźcie listę warzyw i owoców sezonowych, które warto wdrożyć do diety....

 

Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 🤔🤔

 

Czy wiecie jakie korzyści przynosi kupowanie jedzenia SEZONOWEGO? 🤔

☀️ Świeżość produktów. Kupujemy warzywa i owoce, które są zdrowsze, świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze.

☀️ Walory prozdrowotne. Im dłuższy czas mija od zerwania owocu bądź wyjęcia warzywa z ziemi, tym większe straty na ich wartości.

☀️ Zalety proekologiczne. Kupując sezonowe i lokalne produkty zamiast importowane z dalekich miejsc, ograniczamy ślad węglowy oraz emisję tlenków siarki, azotu czy pyłów wydzielanych podczas transportu, a przy okazji wspieramy lokalną gospodarkę.

☀️ Korzyści finansowe. Produkty sezonowe są tańsze ze względu na łatwą dostępność produktów. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny.

 

Na koniec mała rozpiska sezonowych warzyw oraz owoców, które warto kupować w aktualnym okresie wiosennym! 😊👇

Miłego dnia! 🍀🌿☀️

Twój komentarz




POKAŻ
Olga Kapinos - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ